Hestehovedet

Hestehovedet er først og fremmest Nakskovs rekreative område midt i fjorden. Du er omgivet af den flotteste natur, men har samtidig en masse dejlige faciliteter. Der kan nævnes Danmarks længste badebro, en fin børnevenlig badestrand, restaurant med flot udsigt, campingplads tæt på vandet og en hyggelig lystbådehavn. Der kommer mere endnu.....

Hestehovedets flotte lange badebro i havblik med udsigt til Nakskov Fjord
Danmarks måske længste badebro

Hestehovedet ligger langt ude næsten midt i fjorden. Dette område er i den grad formet af menneskehænder. Tidligere var det bare sumpet halvø kaldet Hesthaven, velsagtens fordi hestene græssede her. Stednavnet Hestehoved er nok en omskrivning af Hesthaven. 

I 1940-erne og 50-erne blev der behov for en lystbådehavn og en badestrand, hvor vandet ikke var så forurenet som inde ved Nakskov. Derfor besluttede byrådet at ofre en masse penge på at skabe et rekreativt område her. Et stort aktiveringsprojekt gik i gang. Med skovl og spade blev havnen udgravet og jorden blev brugt til dige og planering af den sumpede halvø, og der blev lavet en kælkebakke, hvor restaurant fjorden senere blev bygget. 

I dag rummer området næsten alt som det moderne menneske kan ønske sig. Her er lystbådehavn, en børnevenlig badestrand med en laaang badebro, restaurant, kiosk, campingplads, festlokaler og beachwolley baner. At der samtidig er en flot udsigt over fjorden gør ikke området ringere. 

Kuddeholm - en naturø

Lige ved siden af Hestehovedet ligger den lille ø Kuddeholm, som ejes af Lolland Kommune. En lille bro skiller de to områder. Alligevel er der en utrolig kontrast mellem det velplejede rekreative område og Kuddeholm, som er en naturø. 

Ude på Kuddeholm finder man usædvanligt mange forskellige plantearter. Op mod 100 forskellige arter trives på denne lille ø. De mest sjældne er nok Tætblomstret Hindebæger og Soløje Alant. Sidstnævnte har i juli og august de smukkeste gule blomster, som tiltrækker mange sommerfugle. Årsagen til de mange arter skyldes nok, at øen har været græsset i generationer og aldrig opdyrket. 

Bag nogle flotte krogede ældgamle tjørn findes en lille bakke, hvorfra der er en fin udsigt over fjorden. 
 

Længst mod vest findes resterne af en gammel svenskekrigsskanse fra 1658 eller 1659. Denne skanse er den eneste, der er bevaret i den centrale del af fjorden. Tidligere har der været næsten 10 skanser på fastland eller øer, men pløjning eller bebyggelse har medført, at der kun er denne ene tilbage. 

Vest for Kuddeholm ligger en større sten, der kan ses ved lavvande. Den kaldes Brændevinsstenen, da man tidligere havde den regel, at her tog fiskerne den sidste dram inden de drog på havet. Så var man ædru under fiskeriet og fik igen en dram ved passage af stenen på vej hjem til Nakskov.