Albuetangen
Undervejs ud på Albuetangen kan du opleve den forunderlige følelse at at gå på en smal tange med det brusende Langelandsbælt til den ene side og den stille fjord på den anden. Der er et spændende lys, et flot landskab og en interessant natur.
Den smalle tange ud til Albuen er et særligt naturområde. På det smalleste sted er tangen kun 25 meter bred. På indersiden kan man opleve fjordens stille vand i Søndernor, mens bølgerne fra Langelandsbæltet bruser på ydersiden.
Sjældne planter og fugle
På det første stykke, hvor tangen er bredest er der rig mulighed for at opleve mange af fjordens sjældne planter. Bare ved at gå ad den smalle vej kan man være heldig at se, Strandmandstro, Hjorterod, Vild Selleri, Soløje Alant og Strand Stenkløver. Gæster fra Vestdanmark kan desuden opleve den høje Strandkarse med de hvide blomster, der er sjælden mod vest men talrig i Nakskov Fjord. Af andre arter kan nævnes Jordbærkløver, Sandkryb, Kællingetand, Læge Kokleare, Vild Gulerod, Markbynke, Strand Malurt, Have Malurt, Østersø Hjælme, Marehalm osv. Ja, man kan blive ved – der er måske 100 arter på et ret lille areal. Prøv selv at gå på opdagelse med en flora eller kig i galleriet til højre. Gå dog ikke for langt væk fra stien af hensyn til fuglene.
Længere ude ad tangen kan der oftest ses fugle på indersiden af tangen. Vind fra syd og sydvest giver lavvande, så kan opleves ganske mange vadefugle, der søger føde. Stor Regnspove, Strandhjejle, Rødben, Klyde, Almindelig Ryle, Islandsk Ryle og Kobbersneppe er jævnlige gæster på Albuetangen.
Skæret - det smalle sted
Ude ved det smalleste sted kan man vælge at vende om eller fortsætte turen til selve Albuen. Det smalle sted kaldes Skæret, idet der gennem tiderne jævnligt er sket havgennembrud her. Tidligere kunne det være farefuldt, at passere Skæret, når der stod en rivende strøm igennem. Engang er der sågar druknet en ung pige fra Albuen, der ville hjem efter mørkets frembrud.
Næsten hver vinter overskyldes Skæret, men der bliver sjældent hul. I nyere tid har der dog været hul efter en voldsom nordvestenstorm 1. november 1995 og en lignende storm den 9. januar 2019. Efter hver storm har der været en dyb rende med en stærk strøm igennem Skæret, så der er gået noget tid, inden hullerne er lukket igen, men med sommerens stille vejr er de langsomt lukket igen. Lige for tiden kan du nemt gå gennem skæret medmindre det er meget højvandet.
På tilbageturen kan man vælge, at gå på ydersiden, hvor der undertiden er godt at finde spændende sten. Er der ingen sten, men kun sand, så kan man jo altid kigge efter rav mellem tangen.