Skip til hoved indholdet

Spis Naturlandet

Kom på en spændende dag i Naturpark Maribosøerne. Lær om spændende vilde urter, og find dem sammen med dine kammerater.

Spis Naturlandet – Et unikt undervisningsprojekt i Naturpark Maribosøerne

I 2023-2025 får samtlige 5. klasser i Lolland og Guldborgsund Kommuner en særlig mulighed for at opleve undervisning i madkundskab og natur/teknologi i den smukke Naturpark Maribosøerne. Projektet, kaldet Spis Naturlandet, tilbyder eleverne at bytte klasselokalet ud med naturens spisekammer og lære, hvordan vilde urter kan sankes og tilberedes til lækre måltider over bål.

Undervisningsdagen i naturen

Kurset foregår på Naturskolen ved Maribo fra kl. 10.00 til 14.00 og giver eleverne en aktiv og lærerig dag i naturen. Mange klasser opfordres til at gå de 4 km fra Maribo Station til bålhytten ved Naturskolen, hvilket giver frisk luft og motion som en del af oplevelsen.

Under kyndig vejledning fra naturvejledere og Vild Mad-guider lærer eleverne at identificere og sanke spiselige urter som løgkarse, ramsløg, skvalderkål og brændenælder. Herefter bruges de sankede urter til at tilberede forskellige retter over bål. Forløbet giver børnene en forståelse for naturens ressourcer og viser, hvordan for eksempel skvalderkål og brændenælder kan forvandles til velsmagende måltider.

Dannelsesrygsækken og lokal natur som omdrejningspunkt

Spis Naturlandet er en del af Dannelsesrygsækken – en obligatorisk undervisningspakke i Lolland og Guldborgsund Kommuner, der skal sikre, at alle elever oplever kultur og dannelse i løbet af deres skolegang. Projektet er også et samarbejde med Friluftsrådet og bygger videre på Naturlandet Lolland-Falsters erfaringer med undervisningsforløb i naturen.

Naturpark Maribosøerne, som er en af 15 danske naturparker, danner den perfekte ramme om projektet. Med sine 4.000 hektar naturskønne omgivelser og fire søer, der kan opleves til fods, på cykel eller fra vandet, tilbyder parken et inspirerende læringsmiljø.

Formålet med projektet

Ved at tage undervisningen ud i naturen ønsker Spis Naturlandet at give eleverne en dybere forståelse for, hvordan naturen kan bruges til både madlavning og motion. Projektet lægger vægt på at formidle, hvor nemt og sjovt det kan være at lave mad med vilde ingredienser, samtidig med at det styrker elevernes forbindelse til den lokale natur.

”Vi vil vise eleverne, at naturen rummer mange muligheder – også som en kilde til mad. Samtidig får de en oplevelse af, hvor enkelt og meningsfuldt det kan være at lave et måltid over bål,” siger Team Naturlandet.

Vilde urter på menuen

Eleverne lærer at finde og bruge otte forskellige vilde urter:

  • Løgkarse
  • Ramsløg
  • Røllike
  • Skovløg
  • Skvalderkål
  • Vandmynte
  • Stor nælde
  • Vild merian

Disse ingredienser danner grundlaget for de retter, der bliver tilberedt og nydt i fællesskab omkring bålet.

Nyttig viden for lærere og elever

Naturlandet Lolland-Falsters app

Elever, lærere og forældre: se det hele i vores app Naturlandet Lolland-Falster. Den findes både til iPhone og Android telefoner. På forsiden, under ”Skolerne ud i naturen” finder i ”Spis Naturlandet. Her kan I se urterne med billeder og tekst, billeder af madlavningen, bålhytten, ruten I kan gå ud til Naturskolen, og meget andet.

Praktisk

  • I skal selv medbringe 10 viskestykker og 10 karklude, da vi ikke har mulighed for at vaske
  • Husk praktisk tøj og fodtøj, da vi laver mad over bål
  • Drikkedunk – kan genopfyldes derude
  • I bedes på forhånd opdele eleverne i 4 grupper (1-4), og hjælpe med at de sætter sig i disse 4 grupper ved ankomst
  • I kan evt. arrangere at blive hentet i bus på Naturskolen når I skal hjem
  • Spis Naturlandet: selve kurset foregår mellem Kl. 10.00 og 14.00
  • Hvis I kommer lidt før Kl. 10.00, gør det bestemt ikke noget
  • Den sædvanlige formiddags snack, eleverne plejer at spise - kan indtages på vej til Naturskolen, eller kort efter ankomst
  • Slå 2 fluer med et smæk: Naturlandet anbefaler at I går de 3,5 km fra Maribo Station ud til Naturskolen. Således får I luft og motion, og nyder den smukke tur!

Spørgsmål

Har du nogen spørgsmål, er du velkommen til at skrive til naturvejledning@lolland.dk

Aktiviteterne i Spis Naturlandet

I Spis Naturlandet lærer vi eleverne, at naturligt forekomne planter kan sankes og bruges til madlavning.

Vi har udvalgt en række naturligt forekomne plantearter, der er nemme at identificere, sikre at spise og karakteristiske at anvende i forskellige madopskrifter.

Vi sanker planterne i umiddelbar nærhed af Naturskolen og forarbejder dem på stedet. De fremstillede retter spiser vi efterfølgende, som et lille måltid.

Afslutningsvis ryddes der op og madlavningsudstyret rengøres.

Hvilke planter bruger vi?

Som vi allerede har nævnt, forventer vi, at I forbereder jeres elever på hvilke planter de kommer til at møde på dagen.

Til det formål har vi til jer, udviklet et lille faktaark med i alt 8 planter. Faktaarket kan I både bruge til at vise på storskærm, eller I kan printe det ud.

Den er ment som en lærervejledning til jer, som afsæt for formidlingen overfor jeres elever.

Måske er du også interesseret i

Naturpark Nakskov Fjord

Jernbanegade 7

4930 Maribo

naturvejledning@lolland.dk

Nyttige links